Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Ecosistema d'Innovació "Penedès Sostenible i Saludable"

És una iniciativa per explorar els reptes socials i ambientals del nostre territori i promoure la cerca de solucions per a tendir cap a l’economia circular.

L’Ecosistema d’Innovació fomenta el treball en xarxa i coordina coneixements i esforços de diferents àmbits per innovar i cocrear per fer del Penedès un territori referent en matèria de sostenibilitat.

 

Àrees de treball^

Amb l’Ecosistema busquem i promovem solucions i oportunitats de negoci de l’àmbit agrari i agroalimentari amb el suport de les noves tecnologies per a la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic, buscant i promovent estratègies per l’ús eficient de l'aigua, dels recursos energètics i la producció i el consum de productes de proximitat i ecològics.

Objectius ^

Consolidar un sector tradicional al territori, com és el sector agroalimentari, tot impulsant la innovació i l’aplicació de noves tecnologies per donar solucions innovadores als reptes d’un sector fortament implantat.

Altres objectius del projecte són: 

  • Identificar reptes i solucions. Que els agents i empreses del territori , tant públics com privats, del Penedès plantegin els seus reptes en les tres grans àrees identificades,  i puguin cercar i testar les solucions més adequades.
  • Fomentar la relació público-privada.  Tant en l’ordenació de reptes comuns, com en la recerca de solucions, i la seva selecció i acompanyament a partir d’una metodologia basada en el concepte d’Innovació Oberta.
  • Transferència del coneixement per buscar solucions que provinguin de centres de recerca i centres tecnològics, però també d’estudiants universitaris, de centres de cicles formatius, startups i altres emprenedors presents a l’ecosistema.
  • Prototipatge i promoció. Apropar la tecnologia dels projectes seleccionats cap al mercat, acompanyar-la en el procés de valorització, de validació, de prototipatge i de testatge en l’entorn real a partir de la metodologia ‘Lean Start-up’ i ‘Living Lab’. 

Qui hi pot participar?^

 

L’Ecosistema és una eina sistèmica que permet estimular la innovació gràcies a la participació d’agents procedents de la quàdruple hèlix: administració, centres de recerca i universitats, entitats i ciutadania  i el sector empresarial.

Fases de treball^

  1. Identificació i ordenació de reptes vinculats a les tres àrees d’expertesa identificades.
  2. Llançament de crides per cadascuna dels àmbits de treball, i la selecció de solucions innovadores.
  3. Pre-acceleració de les solucions seleccionades per cadascuna de les tres àrees, que inclogui l’acompanyament i el mentoratge dels projectes fins al prototipatge, testeig i validació de les solucions.
  4. Adequació d’un espai per la creació d’un laboratori de fabricació ‘Open Living Lab’ per donar suport a la creació de prototips i al seu testeig. L’espai estarà ubicat a  l’edifici  Àgora.

Acte de presentació de l'Ecosistema d'Innovació^

L’Ajuntament de Vilafranca presenta la posada en marxa de l’Ecosistema d’Innovació en el marc del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) “Penedès Sostenible i Saludable”.

L'acta fundacional va ser signada per l’Ajuntament de Subirats, Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Mancomunitat de Municipis, Agroserra SL, Consell Regulador de la DO Penedès, Consorci de Turisme del Penedès, escola d'Enoturisme, Federació Empresarial del gran Penedès, Fundació Pro Penedès, Grup UVIPE-As. Vinícola Catalana, INCAVI, INNOVI, IRTA, TAMIC SL, Torres, UPC i Xarxes de Telecomunicacions Alternatives SL.

L’Ecosistema d’Innovació està obert a totes aquelles entitats, empreses, centres educatius i de recerca que vulguin adherir-s’hi.

Accessibilitat
Xat Atenció a l'empresa