Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

L’Ajuntament organitza una jornada per exposar com tractar els residus com a recursos i fomentar així l’economia circular a les empreses

25 de novembre de 2022

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció dels Residus, l’Ajuntament i el Consell Comarcal, impulsors del Penedès Circular, han organitzat al Centre Àgora una jornada titulada “A l’empresa, què fem amb els residus?”. La jornada ha posat sobre la taula diferents iniciatives i experiències que mostren les possibilitats que existeixen pel que fa a la recuperació i la valorització dels residus.

Com a servei de Promoció econòmica observem la voluntat manifesta de les empreses per ser cada cop més sostenibles i circulars, és per això que des del sector públic per impulsar oportunitats i eines com les que s’han presentat. Partint de la base que el millor residu és el què no es genera, les empreses tenen l’opció d’identificar els seus residus com a subproductes si consideren que aquella matèria generada en el seu procés productiu i que es tracta com a residu, podrà ser útil per una altra i per tant, esdevenir un recurs.

És per això que Ignasi Mateo, representant de l’Agència de Residus ha parlat concretament sobre els subproductes; què es pot considerar subproducte enlloc de residu i quins criteris d’identificació i validació se segueixen per declarar-los com a tals perquè puguin ser reaprofitar per altres empreses directament.

A continuació la responsable de la Borsa de Subproductes i Matèries Primeres del Consell de Cambres de Catalunya, Montse Monedero, ha exposat la importància de la simbiosi industrial entesa com a l’aprofitament que fa una empresa dels subproductes d’una altra empresa, ja sigui del mateix sector o diferents, i pot incloure energia, materials, aigua, logística… Aquesta sinergia es dinamitza a través d’un marketplace, la Borsa de Subproductes que està a l’abast de totes les empreses perquè puguin oferir o fer peticions de matèries que puguin ser útils per altres en els seus processos productius.

Finalment, per dur a terme aquesta transició cap a una economia circular a les empreses, la representant d’Economia Circular i Sostenibilitat d’ACCIÓ, Marta Casanova, ha exposat els serveis i recursos que tenen a l’abast de tot el teixit empresarial. Ha exposat les seves línies d’assessorament i orientació a les empreses, els tallers, jornades d’intercanvi i formacions que organitzen periòdicament així com les línies d’ajuts per innovar en matèria de sostenibilitat i circularitat.

Des del Penedès Circular, i com a Ajuntament, s’està impulsant la borsa de subproductes entre les empreses de la comarca perquè la coneguin i la utilitzin, com explica el regidor de Promoció Econòmica, Joan Manel Montfort, encarregat d’obrir la jornada. Ajudem a les empreses a penjar els seus subproductes al Marketplace i fem de facilitadors per connectar-les i donar sortida a molts dels subproductes que actualment són considerats residus i van a l’abocador. D’aquesta manera allarguem la seva vida útil perquè són aptes per ser reutilitzats per d’altres empreses properes.

Cal camí per recórrer però el què ens demostra aquesta jornada és que l’economia circular és economia col·laborativa i que generant sinergies entre les empreses tothom hi pot sortir guanyant.

Podeu veure la notícia a Penedès TV aquí.

Accessibilitat
Xat Atenció a l'empresa