Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

L’antic rellotge de l’Estació Enològica es podrà visitar els divendres 16,23 i 30 de novembre, de 9h a 15h

12 de novembre de 2018

Divendres es va presentar la restauració de l’antic rellotge de l’Estació Enològica que s’ha realitzat en diverses fases i ha durat gairebé 3 anys. Aquesta valuosa peça va ser adquirida per l'Ajuntament de Vilafranca el 1883 i, inicialment, es va instal•lar a la Basílica de Santa Maria.  Posteriorment, l'any 1929, es va traslladar a l'Estació Enològica. Una de les curiositats de la instal•lació del rellotge en la que va ser la nova ubicació, és la  integració del mecanisme en l'estructura de l'edifici. El rellotge estava situat a la part més alta i, mitjançant un sistema de politges, els pesos aprofitaven tota l'alçada i així disposaven de recorregut suficient per al seu funcionament. Aquests pesos es van trobar al soterrani de l'edifici, utilitzat com a cava.

Procés de restauració
Els responsables de la restauració han estat Xavier Carbó Tort, Josep Sesma Clua i Joan Tort Jiménez, que han realitzat un treball minuciós i precís de forma totalment desinteressada, igual com van fer amb el rellotge de la Basílica de Santa Maria. Josep Sesma va explicar que “el procés va començar el 2012 amb el desmuntatge de les peces. Va ser llavors quan vam veure la dificultat que tindria aquesta restauració ja que algunes peces estaven molt gastades. Han estat molts anys, però ha estat apassionant. Ha estat un plaer poder restaurant aquest rellotge de més de 130 anys d’història.”
El tinent d’alcalde de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i Projecció Exterior, Joan Manel Montfort, que va presidir l’acte, va afirmar que “la ubicació del rellotge és en un dels vestíbuls principals de l’edifici perquè estigui en un lloc visible. Vam creure important recuperar aquest element històric i gràcies a la tasca desinteressada d’aquests tres restauradors, ha estat possible. Els estem molt agraïts”.
Per a l'elaboració dels textos i dibuixos que acompanyen la instal•lació del rellotge, l'Ajuntament de Vilafranca ha comptat amb la col•laboració de l'alumnat del Col•legi Sant Ramon de Penyafort amb la supervisió de les professores Sònia Guzman, Fina Loscos i Blanca Torras.
L’antic rellotge de l’Estació Enològica es podrà visitar els divendres 16,23 i 30 de novembre, de 9h a 15h, al mateix edifici (c/ Amàlia Soler, 29).

Accessibilitat
Xat Atenció a l'empresa