Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Neix Penedès Circular, per fomentar l’economia i aprofitar els recursos de proximitat

26 de juny de 2020

L’Ajuntament de Vilafranca, la Mancomunitat de Municipis Penedès Garraf i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès impulsen Penedès Circular, un projecte que convida les empreses a iniciar un procés de transformació cap a l’economia circular i la simbiosi industrial a través d’un Ecosistema d’Innovació (EI). La presentació del projecte ha anat a càrrec del tinent d’alcalde Desenvolupament Econòmic i Projecció Exterior, de l’Ajuntament de Vilafranca, Joan Manel Montfort, del president de l’Àrea d’Iniciatives Econòmiques de la Mancomunitat Penedès-Garraf, Miguel Delgado, i el president de l’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Lluís Valls. Amb aquest projecte supramunicipal es vol iniciar la implementació de l’economia circular a la comarca des del seu teixit productiu, tot impulsant la col·laboració entre les empreses del territori per a fer un ús més eficient dels recursos del territori. Joan Manel Montfort remarcava que l’economia circular busca “l’aprofitament dels recursos de proximitat, que els residus que es produeixen els puguin aprofitar altres empreses del territori”. El tinent d’alcalde posava com exemple de l’aposta cap a aquesta transició, l’ús de vehicles elèctrics compartits, la campanya “Adeu plàstics!” o la iniciativa d’aprofitament de les restes de la vinya per generar energia en el projecte “Vinyes per Calor”. Explicava que en els propers 6 mesos es durà a terme un pla de treball per identificar les oportunitats d’economia circular que hi ha a la comarca del Penedès i possibles projectes de simbiosi industrial entre les empreses i altres entitats del territori, elaborar un pla d’acció per fomentar-ho i fer una tasca d’acompanyament, de sensibilització i d’assessorament per implementar les oportunitats identificades. “Som un territori amb moltes potencialitats  en l’economia circular. L’objectiu és evitar el malbaratament de recursos”, remarcava Montfort.

Per la seva banda, Lluís Valls vinculava els beneficis de l’economia circular “als objectius globals d’un món més just, més equitatiu, sa i més ben governat, un repte que han llançat les Nacions Unides”. La iniciativa està recollida en l’Agenda 2030, que a través de 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els ODS marquen fites en qüestions socials, ambientals, econòmiques i bon govern. D’aquests 17 objectius, un mínim de 6 estan relacionats amb l’Economia Circular. Valls remarcava que els municipis tenen la clau per a l’impuls de l’economia circular al món local. “Estem al capdavant d'aquest canvi de paradigma, perquè som els que tenim la major capacitat per mobilitzar els ciutadans. Així, ciutadans i governs locals vivim una simbiosi que resulta ser la palanca per al canvi cap a models de gestió i de convivència ambientalment més responsables. Les entitats locals hem d'actuar no només per coresponsabilitat, sinó posicionant-nos com a catalitzadors i motor de circularitat per a la transformació de l'economia local”, ha remarcat el vicepresident del CCAP.

Per la seva banda, Miguel Delgado comentava que “estem immersos en un sistema de producció i consum lineal, és a dir, traiem recursos de la natura, fabriquem productes, els consumim i els llencem. És un sistema pensat per maximitzar la producció i el consum, no per reciclar, reparar per  allargar la vida útil dels productes o aprofitar aquells residus perquè esdevinguin nous recursos”. En canvi, l’economia circular és un model econòmic orientat a “l’assoliment de sistemes de  producció i consum més eficients i resilients, que preservin els recursos dins d’un cicle continu i n’optimitzin el seu valor”, exposava Delgado. El president de l’Àrea d’Iniciatives Econòmiques de la Mancomunitat Penedès-Garraf ha afirmat que, segons diversos estudis, mostren que l’economia circular pot “reduir els costos en processos industrials fins al 50%, redueix un 32% el consum de matèries primeres i un 50% les emissions dels gasos d’efecte hivernacle (ACCIÓ, 2019) i implica una millora en l’eficiència energètica i reducció consum d’aigua i residus”.

 

Xat Atenció a l'empresa