Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Novetats per a les persones autònomes

08 de febrer de 2023

Des de l'1 de gener els treballadors/es autònoms cotitzen per ingressos reals. Podran canviar la seva base de cotització diversos cops l'any amb l'objectiu d'ajustar-la als seus ingressos reals. Per tant, han d'escollir a la Seguretat Social quines són les seves previsions d'ingressos per cada exercici i en funció del que guanyin, seleccionar la base de cotització que els correspongui. 

Per saber correctament la base de cotització, els autònoms poden utilitzar el simulador de quotes Import@ss, una eina que ha posat en marxa la Seguretat Social per calcular les quotes d'aquest 2023. 

  • El treballador autònom ha d'incloure una simulació del rendiment net que preveu que farà durant l'exercici. Per fer-ho, es pot escollir entre 15 trams diferents de cotització. 
  • Un cop seleccionat el tram de cotització, el simulador mostra les bases de cotització disponibles i calcula les possibles quotes a ingressar en funció de la cotització que s'hagi escollit. 
  • Quan el treballador coneix el seu tram de cotització que li correspon, ha d'accedir al portal de Modificació de dades de treball autònom de la Seguretat Social. Per fer-ho, és necessari accedir al portal de l'administració. 

En detall: Amb el nou sistema de cotització per ingressos reals, els autònoms poden canviar la seva base de cotització diferents cops a l'any. 

  • Sol·licitud durant el mes de gener-febrer: el canvi de base de cotització es farà efectiu l'1 de març. 
  • Sol·licitud març-abril: el canvi es farà efectiu l'1 de maig. 
  • Sol·licitud maig-juny: el canvi es produirà l'1 de juliol. 
  • Sol·licitud juliol-agost: s'aplicarà el canvi a partir de l'1 de setembre. 
  • Sol·licitud setembre-octubre: el canvi es farà efectiu el mes de novembre o durant els últims mesos de l'any perquè sigui efectiu a partir de l'1 de gener del nou any. 

Podeu descarregar-vos la presentació de la sessió informativa que ens van fer fa uns dies responsables de la Tresoreria de la Seguretat Social.

Accessibilitat
Xat Atenció a l'empresa