Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Oberta la convocatòria d’ajuts per retirar amiant

25 de maig de 2023

Ja es poden demanar els ajuts per retirar amiant de les cobertes d’edificis. El termini per presentar les sol·licituds és de dos mesos.

La convocatòria de 2023 té dues línies: a més de l'ordinària dirigida a particulars, per primer cop s’ha obert una segona adreçada al sector productiu per retirar aquests residus de cobertes i substituir-ho per plaques fotovoltaiques.

Línia 1

 • Per a retirar residus de materials d’aïllament i de la construcció que continguin amiant d’habitatges particulars.
 • Adreçada a persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i comunitats de propietaris.
 • S’hi destinen 10 milions.

Línia 2

 • Per a extreure l’amiant de les cobertes i instal·lar-hi, tot seguit, plaques d’autoconsum fotovoltaic.
 • Adreçada a persones propietàries (siguin físiques o jurídiques, públiques o privades) d’edificis on es desenvolupi o s'hagi desenvolupat una activitat econòmica, és a dir, que allotgin o hagin allotjat indústries o altres activitats comercials o agràries.
 • S’hi destinen 40 milions. La intensitat de l’ajut és:
  • Petita empresa: 60%.
  • Mitjana empresa: 50%.
  • Gran empresa: 40%.

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha habilitat un web específic amb les bases de la convocatòria i informació per resoldre possibles dubtes.

Aquesta convocatòria forma part del programa Amiant per plaques, que impulsa la Generalitat en el marc del Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya.

Més de 4 milions de tones

L’amiant es va fer servir de manera general entre els anys 1950 i 1990, ja que era un material abundant i econòmic que oferia molt bones propietats aïllants i ignífugues. Malauradament, es va comprovar que si s’altera allibera microfibres. Això pot provocar càncer, asbestosi i mesotelioma maligne.

Per aquest motiu, des del 2002 està prohibit fabricar, usar o comercialitzar materials que en continguin. El que ja estava instal·lat es pot fer servir fins al final de la seva vida útil. El cicle de vida estimat és de 30 a 50 anys, així que es calcula que l’any 2030 més del 85% d’aquests materials hauran superat la seva vida útil.

A Catalunya, encara hi ha més de 4 milions de tones d’amiant presents en teulades, dipòsits, baixants o jardineres, com a aïllament tèrmic i acústic.

Sol.licita aquí el teu ajut.

 

Accessibilitat
Xat Atenció a l'empresa