Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Pere Regull: “Hem d’aconseguir que el Penedès sigui conegut com un territori saludable i de productes de qualitat”

17 de desembre de 2018


L’Ajuntament de Vilafranca ha presentat la posada en marxa de l’Ecosistema d’Innovació en el marc del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) “Penedès Sostenible i Saludable”.

Divendres es va presentar a l’auditori de l’Enològica el nou Ecosistema d’Innovació (EI) en el marc del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial  (PECT) “Penedès Sostenible i Saludable”. L’EI és una eina que permet estimular la innovació a partir de la identificació dels reptes i aspiracions del territori per buscar solucions innovadores amb una metodologia basada en la innovació oberta.

En l’acte, amb la presència de l’alcalde Pere Regull i del regidor de Promoció Econòmica, Joan Manel Montfort, es van exposar els reptes i com es treballarà en la implementació de l’EI i també es va signar l’acta fundacional on entitats i empreses manifesten la seva voluntat de participar-hi activament.

A més de l’Ajuntament de Vilafranca com a impulsor de la iniciativa, l'acta fundacional va ser signada per l’Ajuntament de Subirats, Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Mancomunitat de Municipis, Agroserra SL, Consell Regulador de la DO Penedès, Consorci de Turisme del Penedès, escola d'Enoturisme, Federació Empresarial del gran Penedès, Fundació Pro Penedès, Grup UVIPE-As. Vinícola Catalana, INCAVI, INNOVI, IRTA, TAMIC SL, TorresUPC i Xarxes de Telecomunicacions Alternatives SL.

El projecte està obert a totes aquelles entitats, empreses, centres educatius i de recerca que vulguin adherir-s’hi.

El regidor Joan Manel Montfort recordava que el PECT, atorgat per la Unió Europea, abasta del 2017 al 2020 però la voluntat és de permanència en el temps i té com objectiu que la producció alimentària al Penedès, especialment la vinícola, es faci de la forma més natural possible, evitant al màxim la utilització de productes fitosanitaris impulsant la innovació. “Aquest actiu ha d'afavorir la bona comercialització dels productes penedesencs. Particularment, el projecte se centra a promoure l'obtenció de varietats de ceps resistents a les plagues i al canvi climàtic, evitant tant com sigui possible la utilització de productes químics”, va afirmar Montfort. El fet de disposar d'un Ecosistema d'Innovació (EI) al territori amb la participació de tots els sectors que promogui la recerca de solucions pràctiques als reptes que planteja la societat és l’altra pota del PECT. Els 3 reptes que es planteja aquest EI són la minimització i optimització de l’ús de l’aigua, com contribuir a la mitigació i a l’adaptació al canvi climàtic i com podem facilitar l’abastiment de productes més saludables, tenint en compte el suport que ens poden oferir les tecnologies 4.0. L’EI comptarà amb un laboratori de fabricació “Open Living Lab” (banc de proves reals i entorn d'experimentació) per donar suport a la creació de prototips, provar-los, així com la seva promoció.

Per l’alcalde Pere Regull, el segle XXI ha de ser “el segle del medi ambient, o potser no hi haurà segle XXII. Hi hem de treballar de forma transversal el sector públic i privat però també a nivell polític. La lluita pel medi ambient ha de ser compartida i no hem de deixar que els interessos econòmics la perverteixin. Ens hi juguem la supervivència del medi i de la raça humana”. L’alcalde va remarcar que el PECT ha de servir per trobar solucions als reptes mediambientals “per al bé del Penedès. Hem d’aconseguir que el Penedès sigui conegut com un territori net. Tots junts podem fer un Penedès fort i potent, que sigui marca de qualitat i de productes saludables”.

 

Accessibilitat
Xat Atenció a l'empresa