Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

L’Ajuntament prepara una campanya per injectar mig milió d’euros per reactivar el comerç local

08 de juliol de 2020

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha presentat una nova campanya dedicada a reactivar el comerç local que, en paraules de Joan Manel Montfort, regidor de Promoció Econòmica, Comerç i Ocupació, “és una campanya molt ambiciosa i molt potent, de les més importants que s’han fet mai a Vilafranca”. 

Aquesta campanya s’inclou dins del pla de xoc que ha impulsat l’Ajuntament i té com objectiu el poder ajudar el comerç local i les empreses de la vila a superar les conseqüències derivades de la crisi econòmica provocada per la crisi sanitària de la COVID19. 

Aquesta campanya va dirigida a aquells comerços o empreses que van haver de tancar durant el confinament. En aquest sentit,  Montfort ha explicat que “darrera d’aquests comerços i empreses hi ha un dels col·lectius més perjudicats i, a la vegada oblidats, d’aquesta crisi: els autònoms, que han patit la crisi econòmica però, per contra, no es poden acollir a gran part dels ajuts públics”.  

La campanya, que rep el nom de ‘Compra VilaFrancs, fem comerç de proximitat’,  consisteix en que la ciutadania podrà adquirir, a través d’una plataforma telemàtica, uns xecs de compra per un import de fins  a 50€ però nomes n’hauran d’abonar 30€. Els 20€ restants, els regala l’Ajuntament. En resum, l’import global del xec queda finançat en un 60% que aporta el consumidor, un 35% que aporta l’Ajuntament i un 5% que aportarà el comerç que se’n beneficiï. Els xecs rebran el nom de VilaFrancs, fent referència a l’origen del nom de Vilafranca com a vila lliure d’impostos per privilegi reial. Vilafranca és el primer municipi de Catalunya posa en marxa una campanya de xecs de compra d’aquest estil. 

Aquests xecs, de 20 o 30€, podran ser adquirits per qualsevol persona major d’edat empadronada a Vilafranca a través d’una plataforma telemàtica, que es presentarà la setmana vinent. L’import màxim que pot adquirir cada persona és de 50€. Els xecs es podran comprar per gastar-los en diferents sectors com: comerç i serveis, oci i cultura, turisme i hostaleria i es podran fer servir directament a qualsevol dels comerços o empreses que s’hagin adherit a la campanya.

L’Ajuntament aporta a aquesta campanya 175.000 € i calcula que, en total i junt amb les aportacions que faran els consumidors, aquesta campanya tindrà un fort impacte econòmic en el comerç local de Vilafranca que es traduirà en una injecció econòmica de 500.000 €, ja que es preveu que hi hagi 10.000 persones que adquireixin aquests xecs.

Montfort ha fet una crida a tots aquells comerços i empreses amb local físic i obert a Vilafranca que han hagut de tancar durant el període de confinament de l’estat d’alarma, que tinguin fins a 50 treballadors i fins a 10M€ de facturació anual, perquè s’adhereixin a la campanya i així puguin beneficiar-se d’aquesta “pluja fina de diners per reactivar el comerç de proximitat”. Els comerços que compleixin aquests requisits, poden registrar-se a través del web de l’Ajuntament (vilafranca.cat). Per inscriure’s, caldrà que enviïn signat un document de declaració responsable. 

Aquesta campanya també ha rebut el suport econòmic de la Fundació Pinnae, que va presentar la proposta a l’Ajuntament i ha assumit el cost de la plataforma telemàtica. El seu president, Martí Soler, ha explicat que “una de les finalitats estatutàries de Pinnae és la promoció econòmica i ara és el moment idoni d’activar aquesta finalitat ja no tant per promocionar sinó per reconstruir. Cal que el comerç local continuï mantenint la seva rellevància a Vilafranca”. 

Per la seva banda, l’Alcalde de Vilafranca, Pere Regull ha destacat la importància de fer una campanya per fomentar el comerç de proximitat perquè “reactivar el consum és fonamental per reactivar l’economia i generar impostos que són necessaris per finançar serveis públics com la sanitat”. És per això que “aquesta injecció de mig milió d’euros en tres mesos no només tindrà repercussió directa en el sector, també tindrà repercussió indirecta perquè pot generar llocs de treball”. 

Aquesta campanya es suma a altres mesures per fer front a la crisi econòmica que ja ha impulsat l’Ajuntament com són l’ajornament i l’excepció d’alguns impostos i l’aplicació de bonificacions que ja arribava a  700.000€.

Accessibilitat
Xat Atenció a l'empresa